Ecologische kampproducten voor Geraardsbergse jeugdverenigingen


maandag, 31 juli, 2017
Ecologische kampproducten voor Geraardsbergse jeugdverenigingen

Bewust omgaan met het milieu is een hot item. Ook de Geraardsbergse jeugdbewegingen zijn hiermee begaan.

Vorig jaar werd bij elke jeugdvereniging een enquête gehouden om te weten te komen hoe duurzaam ze nu reeds werken. Op basis van de resultaten werden een aantal thema’s gekozen om de volgende jaren mee aan de slag te gaan. Het doel is de leiding en leden nog bewuster te maken van dit thema en hen tegelijk bruikbare tips mee te geven.

In 2017 is het thema “ecologische producten op kamp”. Tijdens het kamp wordt gebruikt water, zoals bijvoorbeeld afwaswater, vaak in de natuur geloosd. Dit is echter geen probleem als de gebruikte producten afbreekbaar zijn. 
De leiding kreeg dit jaar de kans een workshop te volgen om zelf natuurlijk afwasproduct en shampoo te maken, de jeugdraad stak een kampspel in elkaar met als thema “water(vervuiling)” en elke jeugdbeweging kreeg van de jeugddienst ook een goed gevuld pakket mee met voorbeeldproducten en tips. Er is ook nog een fotowedstrijd om het thema tijdens de zomer blijvend onder de aandacht te brengen.

Schepen van Jeugd Fernand Van Trimpont is tevreden over de actie: “Doordat we vertrokken vanuit een bevraging zijn we aan de slag kunnen gaan met effectief bestaande noden. Dit maakt het project zo sterk. De jeugdverenigingen hebben er iets aan en hopelijk zorgt deze aanzet ervoor dat ze de verworden tips ook in de toekomst blijven hanteren!”
In 2018 ligt de focus op het gebruik van streekeigen, seizoensgebonden en eerlijke producten tijdens de jaarlijkse werking en op kamp.